Voor de prijsvraag van de inrichting van het binnenterrein van het RET hoofdkantoor is een ontwerp gemaakt voor een kunstwerk welke de gelaagdheid van de RET in de stad laat zien.

Het ontwerp voor de binnentuin, van het nieuwe RET kantoor, bestaat uit een abstracte weergave van het operatiegebied van de RET. Dit om bezoekers een goed beeld te laten zien hoe de RET verbonden is met Rotterdam en zijn omgeving.

Het kunstwerk is opgebouwd uit witte zeshoekige kolommen, die gemaakt zijn van EPS en zijn voorzien van een weersbestendige coating. Samen vormen ze een honingraat structuur die de stad Rotterdam voorstelt, met al zijn kenmerkende eigenschappen zoals de Maas, het havengebied de hoogbouw.

Boven de stad zweven alle routes van de openbare vervoersmiddelen van de RET, de tram, metro, bus en watertaxi. De OV-lijnen zijn voorzien van ledverlichting, voor ieder vervoersmiddel is een andere kleur gebruikt. Door deze gekleurde OV-lijnen zal ‘s avonds de binnentuin mooi opgelichten. De verschillende kleuren van de OV- lijnen zullen weerspiegelen op de witte gevel, waardoor het gebouw levendig en herkenbaar wordt in zijn omgeving.

Hetgeen dat de OV-lijnen met de stad verbind zijn de 9 grote stations; Rotterdam centraal, Zuidplein, Rotterdam Lombardijen, Station Noord, Rotterdam Alexander, Kralingse Zoom, Capelsebrug, Maconiplein en Schiedam centrum. Deze hebben dezelfde zeshoekige vorm, als de kolommen die de stad vormen, echter steken de stations boven de stad uit om de verbinding te maken en zijn ze voorzien
van lichtlijnen. Welke meer oplichten naar de hoeveelheid verkeer op het station, waardoor de stations zich goed zullen onderscheiden van de stad.

Het gehele kunstwerk zal in het midden van de binnentuin komen te staan, waardoor er nog voldoende ruimte is om met een rolsteiger de ramen te wassen. De ruimte om het kunstwerk zal bedekt worden met een leisteensplit om een goed contrast te maken tussen het gebouw en het kunstwerk

PRIJSVRAAG: “inrichting binnenplaats RET hoofdkantoor”
PROJECTGROOTTE: 15 m2
FUNCTIE: Kunstwerk
ONTWERP: Henk ten Kate Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *